Пропускане към основното съдържание

"А знаеш ли за връзката на Блага Димитрова с Назъм Хикмет?"

 Назъм Хикмет прекарва една нощ в дома на Блага. Казва, че двамата пели революционни песни.

Назъм Хикмет(вляво) и Блага Димитрова(вдсяно)

 Назъм Хикмет Ран е роден през 1902 г. в Солун. Тогава градът е в рамките на Османската империя. Хикмет е поет, писател, сценарист и драматург. Смятан е за бащата на революционната поезия в Турция и през 1950 г. става лауреат на Международната награда за мир. Три години по-късно - през 1953 г., с наградата е удостоен българският поет Никола Вапцаров.
 

Назъм Хикмет прекарва една нощ в дома на Блага. Казва, че двамата пели революционни песни.

 Обади ми се моята приятелка Ели Скорчева, за да каже, че е прочела текста ми за мимолетната сърдечна връзка на Блага Димитрова с американския писател Джон Ъпдайк през 1964 г. в София. 
 
 

Българска делегация, начело с премиера Вълко Червенков и с Георги Дамянов и Антон Югов в състава, е приета от Сталин в Кремъл. Червенков казва, че голяма част от турците са добри производители на тютюн и е невъзможно да бъдат пуснати от България.

Сталин обаче настоява тези турци да бъдат изселени, без да се мисли за тютюна. България трябвало да разреши този въпрос окончателно - за да не остане “турска агентура” в 25-километровата гранична зона между двете държави.

На 3 август 1950 г. Политбюро на ЦК на БКП приема решение №270 за изселването на българските турци. Изглежда, Кремъл преосмисля позицията си, защото на 26 април 1951 г. българското ръководство приема протокол № 103 “за подобряване на работата на партията сред турското население”. Към районите, населени с турци, потичат много пари, с които трябва да се подобрят животът и битът им, образованието, лечението, културата и т.н.

През 1951 г. Назъм Хикмет е успял да избяга от затвора и пристига в Москва. Скоро след това получава покана от Политбюро на ЦК на БКП да посети България. В поканата пише, че живеещите в България турци започват масово да емигрират в Турция “поради несъгласие с колективизацията на дребните земеделски имоти”. Идеята е Назъм Хикмет да убеждава турците в България да не я напускат и да не се изселват.

След като се съветва с близкия си приятел - турския писател Недим Гюрсел, Хикмет приема поканата. След години Гюрсел написва романа “Червеният ангел”, герой в който е и Назъм Хикмет. През 2017 г. Гюрсел гостува в България по повод българското издание на “Мехмед Завоевателя”. Критиката го определя като “виртуозно построен роман в романа, избуял от плодородната дарба на своя автор”.

В България организират на Назъм Хикмет пътуване с влак в страната и той посещава Родопите, Добруджа, Тракия, Делиормана и др. Освен партийни другари и хора от службите го придружава и поетесата Блага Димитрова. Тогава освен много хубава тя е възторжен комунист и по-късно ще опише пътуванията в книгата си “Назъм Хикмет в България”.

В Русе поетът е посрещнат от голям митинг, в който има и турци, и българи. “Задавен от вълнение”, той държи пламенна реч, която сигурно е била като балсам за ушите на висшите български властници:

- Братя мои! Аз избягах от своята родина. Турция, скъпи мои, е заробена от американците. Цели 17 години аз гледах родното небе през решетките на затвора. В свободната българска земя, щастливата родина на Димитров, аз дишам свободно, с пълни гърди. Но аз още не съм спокоен. Тук има мои сънародници, които безразсъдно напускат свободата, щастието на децата си, радостта от социалистическия труд, за да отидат в затворите, от които аз едва се спасих...

 

Той не само убеждава повечето от кандидат изселниците да се откажат от намеренията си, но и благославя образуването на две ТКЗС-та (трудовокооперативни селски стопанства б.а.) В с. Гложево дори кръщават една от бригадите “Назъм Хикмет”. А в с. Севар майка му подава едногодишното си дете и казва, че са го нарекли Назъм.

Когато групата се връща в София, е посрещната лично от министър-председателя Вълко Червенков, който е във възторг от успеха на акцията. По руски тертип целува всички страстно по устата. Мисля, че този тип целуване беше най-силно развит през годините от Леонид Брежнев.

В книгата си Недим Гюрсел описва как след вечерята Назъм Хикмет изчезва. Търсят го къде ли не. Никакъв не се обажда и на другия ден и всички са много притеснени да не би да е ликвидиран от чужди агенти или от недоволни от дейността му български турци. “Накрая се оказа, че е бил на гости у поетесата Блага Димитрова, където по думите му пели революционни песни” - пише Гюрсел и добавя: - Но съм сигурен, че песни като техните не бихме посмели да запеем дори в затвора...”

Книгата на Блага Димитрова “Назъм Хикмет в България” излиза през 1952 г. в издателство “Народна просвета” в тираж 2000 бр. Преведена е на турски от Хюсеин Карахасан.

В пътеписната си книга авторката разказва, че Назъм Хикмет организирал 20 митинга с участието на 150 хиляди души, 10 пъти е държал реч пред хората, срещнал се е в 12 различни места с активисти на партията. Местните хора го слушали насълзени и му целували ръката.

На летище Враждебна, преди отлитането си за Москва Назъм Хикмет се провиква: “Освен моята родина и Съветския съюз аз вече имам още една родна страна - България!”.

Това е накратко историята, в която главни герои са Блага Димитрова и Назъм Хикмет. Имало ли е някаква тънка любовна нишка между двамата при изпълнението на сложната идеологическа и държавническа задача?

Никога няма да разберем.

“Трудно би било наистина да говорим за любовните срещи и разминавания на самата Блага Димитрова. Нелепо е да се опитваме да възкресим нечии конкретни човешки черти или име, за които самата Блага не е пожелала да остави свой по-ясен знак” - пише проф. Елена Михайловска в книгата си “Блага Димитрова - живот и слово”. В своя спомен за поетесата Стоянка Мутафова я нарича “влюбчива и все увлечена нанякъде”.

Шест години след акцията срещу изселването на българските турци - през 1957-а, Назъм Хикмет отново идва в България. Остава недоволен, че българските власти не са изпълнили всички обещания към турското малцинство. Като напоителните системи системи и залесителните пояси например.

При втората си визита Назъм Хикмет посещава само Черноморието. И Блага Димитрова.

Той умира от сърдечен удар на 3 юни 1963 г. в Москва. Няколко години след неговата смърт турското му гражданство е възстановено и той е признат за един от най-големите поети на страната.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ахмед Доган купи ТЕЦ "Варна"

Около пет години преди да се оттегли от активната политика, лидерът на ДПС Ахмед Доган беше казал: "Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата." Сега, пет години след покушението срещу него, почетният председател на движението се превръща във фактора, от който зависи да има ток за всички потребители, ако има недостиг. Новата роля идва през ТЕЦ "Варна", на който Доган вече е мажоритарен собственик. Неработещата от три години централа беше купена преди по-малко от година от семейството на близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов, който я рестартира с многомилионни държавни подаръци през т.нар. студен резерв. С договори от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от семейната транспортна компания "Сигда", през която беше придобита ТЕЦ "Варна", за поне 48.5 млн. евро от опитващата се да излезе от България CEZ. Така политикът, произнесъл откровената ф

Bulgaristan'dan zorunlu göç

Bulgaristan'da 45 yıl iktidarda kalan komünist rejimin ülkedeki Türk ve diğer Müslümanlara uyguladığı asimilasyon kampanyasının üzerinden 30 yıl geçti.      Bulgaristan'da 1944-1989 yıllarında iktidarda kalan komünist rejimin ülkedeki Türk ve diğer Müslümanlara uyguladığı asimilasyon kampanyasının yol açtığı zorunlu göçün üzerinden 30 yıl geçti. Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) desteğiyle 1944'te hükümeti devirerek yönetimi ele geçiren Bulgaristan Komünist Partisi (BKP), iktidarda kaldığı 45 yıllık dönemin son yıllarında ülkedeki Türk ve diğer Müslümanları asimile etmeye çalıştı. Tek milletli bir devlet yaratma çabasındaki komünistler ibadet yasağı getirdi, Türk ve Müslümanların isimlerini değiştirdi. "Bulgarlaştırma" girişimleri sonucu 1985 sonuna dek 310 bin kişinin isimleri değiştirildi. Ülkede asimilasyon kampanyasına karşı Müslümanların direnişinde 24 kişi hayatını kaybetti. Cebel şehri civarında başlayan direniş, tüm ü

Bulgaristan’dan Türkiye’ye Göçler

Osmanlı devleti zamanında Bulgaristan’ın hemen her yerinde Türkler çoğunluktaydı. 93 harbi olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşından sonra bütün Balkanlar, Rumeli ve özellikle Bulgaristan’dan yüz binlerce Türk çok zor şartlarda Türkiye’ye göçtü. Bu sebepten Balkanlar ve Rumeli’nin bazı bölgelerinde hiç Türk kalmadığı gibi pek çok yerlerde de azınlık durumuna düştüler. Göç Tarihleri I. 1877-1878 Göçü Bulgaristan'dan ilk büyük Türk göçü, “ 93 Muhacereti ” olmuştur. Yani 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında görülen bozgun göçü. Bu göç, Bulgaristan'ın kuruluş günlerine rastlamış ve yedi ay kadar süren 1877-1878 savaşında bir milyon kadar Rumeli Türkü göçe zorlanmıştır. Hukuki antlaşmalar yapılmadan göçe zorlanan yüz binlerce Türkün geride bıraktıkları mallar, mülkler Bulgarlarca yağma edildi. Bulgar ve Rus tarihçileri bu büyük gasp olayını uzun zaman gizlediler. 1953'te Bulgar devletinin 75. yıl dönümünde bu konuda yayın yapmaya ve bir “ toprak i

Етикети

Показване на още